tirsdag 15. september 2020

Aursundløvetann - Taraxacum crocodes

I 1898 ble aursundløvetann funnet for første gang i Norge. Dette funnet ble gjort ved bredden av innsjøen Aursunden i Røros kommune. Noe senere ble den også funnet på et par andre lokaliteter ved Aursunden og langs den aller øverste delen av Glomma. Funn ble også gjort i kommunene Hattfjelldal og Alstahaug i Nordland, men ingen av disse er senere gjenfunnet. På grunn av regulering av Aursunden, forsvant også aursundløvetannen fra de kjente lokalitetene i Røros kommune og på slutten av 1900-tallet ble den derfor ansett som utgått fra norsk flora. Gledelig var det derfor at den i 1998, hundre år etter det første funnet, ble oppdaget ved Bøvertjønnin i Lom kommune. Det var denne lokaliteten jeg oppsøkte 10. juli og der jeg fant seks individer i blomst.
Ausundløvetann - Taraxacum crocodes



Aursundløvetann kjennes igjen på de lange og smale bladene som bare har noen få og små tenner i bladkanten. Blomsterkorga er smal og sammenknepen og ofte mørk rød-oransje på utsida. 


På 2000-tallet ble aursundløvetann funnet på ytterligere et par lokaliteter ved elvene Vefsna i Grane kommune og Folla i Folldal kommune. Det er vel sannsynlig at den er oversett flere steder, både fordi løvetann kanskje ikke er blant de plantene som tiltrekker seg mest oppmerksomhet og fordi den blomstrer tidlig på sommeren (ofte i slutten av juni).




Lokaliteten for aursundløvetann ved Bøvertjønnin. 
Alle kjente lokaliteter ligger i strandkanten av innsjøer og elver på relativt fuktig mark.

Verdensutbredelsen for aursundløvetann er begrenset til Norge og den nordlige halvparten av Sverige. Den har visstnok også hatt en lokalitet i Finland, men er nå forsvunnet derfra.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar