søndag 15. juli 2018

Mjelter i fjellet

Erteblomstfamilien er en av verdens største plantefamilier med omtrent 16000 forskjellige arter spredt over hele jordkloden (med unntak av Antarktis). Også Norge har sin andel av erteplanter og blant disse er velkjente arter som rødkløver, tiriltunge og lupin.


 
Den gulblomstrete tiriltunge (Lotus corniculatus) er en av de vanligste erteplantene i Norge. Her står den sammen med orkideen flekkmarihand.
 
I fjellet kan vi også finne noen erteplanter og fire av disse kaller vi med et fellesnavn for mjelter. En av dem har gule blomster og de tre andre har blå-fiolette. La oss se på hvordan vi kan skille disse fra hverandre.


Gulmjelt (Astragalus frigidus)
 
 Dette er den eneste mjelten i fjellet med gule blomster.
 


Gulmjelt er ikke av de vanligste plantene i fjellet, men står her og der i fjellbjørkeskogen og i vierkratt opp til 13-1400 moh der det er litt fuktig og næringsrik jord.


Når du skal skille mellom de tre blåblomstrete mjelt-artene kan det være lurt å se litt på bladene. Bladene er delt opp i mer eller mindre parvise småblader. Tell antall par småblader og se litt på formen de har.
Er det 8-10 par spisse småblader, er det ganske sikkert reinmjelt du har funnet.


 
Reinmjelt (Oxytropis lapponica) har stengel som ofte er liggende langs bakken. Blomstene kan av og til ha et lite innslag av rødt i seg.
 
 

 
Reinmjelt (Oxytropis lapponica)
 
 
Teller du 8-12 par butte småblader er det ganske sikkert setermjelt.
 
 
Setermjelt (Astragalus alpinus)
 
Setermjelt er den vanligste av de fire mjelt-artene i fjellet. Ofte kan blomstene ha en del hvitt i seg og noen ganger ….
 

 
… kan blomstene være nesten helt hvite.


Den siste av de blåblomstrete mjeltene er blåmjelt. Som regel har den 5-7  par småblad som alle er butte. Blomstene er oftest ensfarget lys blåfiolett uten innslag av hverken rødt eller hvitt.



Blåmjelt (Astragalus norvegicus)
 
 Dette er en noe mer grovbygd plante enn både setermjelt og reinmjelt. Den finnes spredt i hele fjellkjeden på næringsrik jord opp til omtrent 1500 moh.



Du finner flere bilder av disse mjeltene og andre fjellplanter på ajakobsen.smugmug,com

You will find more photos of plants from the pea family and other Norwegian alpine plants at ajakobsen.smugmug.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar