tirsdag 22. mai 2018

Reinrose og snømure i blomst i Trollheimen


Selv om det har vært mange varme og fine dager i mai, ligger det fremdeles mye snø igjen i fjellet i Trollheimen. Men i mange sørvendte skråninger har det lenge vært snøbart og sola har varmet opp grunnen slik at plantene allerede har begynt å røre på seg. 20. mai var jeg på Grønlifjellet og fant mengder av greplyng og fjellpryd i full blomst. Men jeg savnet både reinrose og snømure og derfor la jeg dagen etter turen til Gråbekkdalen som har sine kilder i Gråfjellet. Der Gråbekken renner ut i Skrikdalen er terrenget formet som en liten canyon og sola varmer her opp berget som er svært næringsrikt for plantene. Og her hadde de første blomstene av både reinrose og snømure slått ut. Selv om jeg selvfølgelig har sett begge de to artene utallige ganger tidligere, er det alltid noe spesielt med det første møtet etter en lang vinter. Jeg kan ikke huske å ha sett de i blomst så tidlig på våren noen gang tidligere.  
Alle bildene nedenfor er tatt 21. mai.
 
Enda er det mye snø i fjellet. Svarthetta (1548 moh) i bakgrunnen.
 
 

 
Gråbekkdalen - lokalitet for blomstrende reinrose og snømure.
Blåhøa skimtes i horisonten.
 
 


 
Reinrose (Dryas octopetala)
 
 
 

 
Reinrose (Dryas octopetala)
 
Alle levende organismer har et to-delt vitenskapelig navn (som regel latin). «Octopetala», som er den siste delen av det det vitenskapelige navnet til reinrose, betyr «åtte kronblader». Dette stemmer godt for de fleste reinrose-blomstene, slik som den til høyre i bildet. Men noen avvik forekommer, slik den til venstre som har ni kronblader.



 
Reinrose (Dryas octopetala)
 
Innenfor de hvite kronbladene sitter de gule blomsterdelene. Her finner vi de hannlige delene (som sprer pollen) rundt de hunnlige i sentrum.


 

 
Snømure (Potentilla nivea)
 

Snømure er ikke en vanlig art i den norske fjellfloraen. Den kan ligne på den langt vanligere flekkmure, men skilles fra denne ved at undersida av bladene er lys gråhåret. Den står gjerne på tørre og vindutsatte rabber og berghyller og er svært næringskrevende. I Trollheimen forekommer den i første rekke på næringsrike lokaliteter nord for Gjevillvatnet, slik som på Gjevillvasskamban, Blåhøa, Tyrikvamfjellet og Høghøa.
 


 
Snømure (Potentilla nivea)
 
 
 
 
Inngangen til Gråbekkdalen fra sør. Snømuren stod i berget til venstre i dalen, mens reinrose stod rikelig på begge sider.
 
 
Du kan se mange bilder av norske fjellplanter hvis du går inn på internettadressen:

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar